Showing posts with label informasi. Show all posts
Showing posts with label informasi. Show all posts

Monday, June 04, 2018

Gaya Rambut untuk Raya Tahun ini mengikut bentuk muka2018

Jenis : Short + Texture Cadangan Gaya : 1) Textured Crop 2) Crop + Fringe 3) Messy Short Crop 4) Short Haircut for Curly Hair 5) Wavy crop

1) Textured Crop - Textured Crop adalah rupa yang segar dan moden yang berfungsi untuk kebanyakan jenis rambut. Ianya boleh meringankan rambut tebal, pukal sehingga rambut halus atau nipis dan sesuai untuk lelaki dengan rambut ikal dan keriting.





















2) Crop + Fringe - Gaya ini mempunyai potongan tepi yang pendek atau lebih tebal dipotong atau dipakai ke satu sisi. Gaya ini juga mempunyai jambul yang dipotong separuh ke dahi




3) Messy Short Crop - Pemotongan dan gaya ini lebih menfokuskan untuk lelaki dengan rambut halus atau nipis atau bahkan garis rambut yang tdak kelihatan. Lapisan, tekstur dan gaya messy menambah efek rambut penuh pada rambut anda




4 ) Short Haircut for Curly Hair - pilihan gaya yang menarik dan mudah untuk lelaki dengan rambut versi gaya fade yang tinggi meninggalkan banyak gelombang di atas sambil mengekalkan keseimbangan sisi dan belakang .



5) Wavy Crop - Potongan ini mempunyai signature wave, tekstur dan juga jambul.





Jenis : Taper Cut Gaya : 1) Side Part Hairstyle 2) Taper haircut for Curly Hair 3) Taper + Neck Fade 4) Short Taper Haircut 5) Textured Sweep Back


1) Side Part Hairstyle - Trend rambut potong tirus merupakan perkara yang seiring kepada populariti gaya fade. Jika anda mahu sesuatu yang berbeza, cuba gaya gunting klasik ini.




2 ) Taper Haircut for Curly Hair - Selain ianya sesuai dengan rambut yang lurus , gaya ini juga berfungsi untuk rambut kerinting dengan kemasan gaya yang tidak terlampau serabut





3) Taper + Neck Fade - Gaya ini sesuai untuk mereka yang mempunyai rambut ikal dan beralun. Ianya akan membolehkan anda untuk mengayakannya dengan mudah dan rambut yang beralun seperti gelombang akan menonjolkantekstur yang menarik.



4) Short Taper Haircut - Potongan tirus bagi rambut pendek dan panjang sederhana. Versi ini juga mempunyai gaya fast fade pada garis leher untuk membuatkannya tampak bersih




5) Textured Sweep Back - Rambut panjang sederhana dengan potongan rambut tirus dan bertekstur.







Jenis : Medium Length Hair Gaya : 1) Side Part Hairstyle 2) Heavy crop + Mid Fade 3) Textured Bangs 4) Messy Styling 5) Textured Slick Back


1) Side Part Hairstyle - Lebih dikenali dengan gaya rambut hipster dengan gaya rambut beralun tebal ke tepi, ianya masih popular dan releven untuk digayakan




2) Heavy Crop + Mid Fade - Potongan rambut gaya cool ini berbeza dengan versi lama, kalini pemotongan heavy crop dengan mid fade untuk membuat rambut kelihatan lebih tebal dan lebih bertekstur di atas.



3) Textured Bangs - Gaya yang menonjolkan jambul rambut dibawa ke bahagian depan . Potongan ini mempunyai banyak ciri tekstur penuh di tepi, di depan dan pudar di bahagian belakang.



4) Textured Sweep Back + High Fade ( Messy Styling ) - Untuk menonjolkan rambut yang tebal , gaya ini mempunyai tekstur chunky dengan bantuan High Fade di bahagian tepi rambut




5) Textured Slick Back - Gaya lipatan rambut yang dibawa kebelakang telah lama digayakan sejak hari-hari yang diinspirasi oleh Mad-Men. Pada masa kini ianya kelihatan lebih panjang, lebih tinggi dan lebih bertekstur.





Jenis : Pomp-Inspired Hairstyle Gaya : 1) Short Pompadour 2) Textured Pompadour 3) Sweep Back 4) Pomp Fade


1) Short Pompadour - Gaya hangat yang pernah menjadi trend suatu masa dahulu juga masih releven untuk digayakan sehingga sekarang. Pompadour boleh digayakan apabila rambut mempunyai panjang sekurangnya 2″.





2) Textured Pompadour - Gaya cool ini menggabungkan tekstur moden dengan rambut yang di curl bagi menunjukkan gaya vintaj




3) Sweep Back - Versi sweep back ini menonjolkan gaya loose dan matte tetapi masih mempunyai ketinggian pam bagi gaya pompadour



4) Pomp Fade - Pomp Fade adalah gaya moden dan popular untuk penggemar pompadour. Potongan rambut ini juga boleh digayakan seperti gambar kedua sebagai rupa alternatif






Tetapi sebagai peringatan anda perlu mengenal pasti bentuk muka dan kepala anda terlebih dahulu sebelum memilih gaya rambut agar ianya tidak kelihatan jaggal dan tidak sesuai buat diri anda.


-Walter BarberShop twitter thread
Read more ...

Wednesday, April 11, 2018

Kenapa kita tak boleh halang perbuatan LGBTQ

    Assalamualaikum dan hai , hari ini tajuk kita , kita akan bincangkan tentang isu masalah perbuatan LGBTQ . LGBTQ ini merupakan satu istilah untuk menggambarkan satu golongan yang mempunyai keinginan seksual yang unik daripada manusia biasa.

LGBTQ terdiri daripada singkatan Lesbian,Gay,Bisexual,Transgender dan Queer. Dalam isu LGBTQ ini ramai negara seperti negara-negara di Eropah contohnya, German dan Netherland. Negara eropah yang mempunyai prinsip yang teguh dalam hak asasi manusia mengatakan bahawa pilihan untuk memilih adalah sebahagian daripada hak asasi manusia. 

   Jadi hujah yang selalu digunakan oleh golongan ini adalah, mereka meinginkan supaya hak asasi mereka dipenuhi. Selepas perang dunia kedua , badan antara kerajaan seperti Pertubuhan bangsa-bangsa bersatu mula menegakkan hak asasi manusia . Antara hasil yang dapat dihasilkan melalui diskusi ini mereka akhirnya berjaya menterai satu dokumen yang dipanggil sebagai United Nation Declaration of Human Right , dokumen ini merupakan satu dokumen yang digunakan bagi menjaga hak asasi manusia dan sebagai panduan untuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkaitan tentang hak asasi manusia.

   Jadi hujah yang cukup mudah , mereka selalu menggunakan hak asasi manusia untuk mempejuangkan hak mereka untuk bebas memilih apa sahaja yang diingini , kerana itu merupakan satu daripada hak asasi manusia. Hak asasi manusia merupakan hak yang diperolehi oleh manusia dan tidak boleh ditarik darinya oleh mana-mana entiti .


  Sambungan bahagian dua berkaitan  nilai moral .
Read more ...

Monday, April 09, 2018

Adakah Malaysia negara sekular Bahagian 1 ?


    Hari ini tajuk untuk kita bincangkan adalah Agama Islam dimata undang-undang Malaysia, selain itu Allz jugak akan memberi pandangan ,adakah Malaysia negara Islamik ataupun negara sekular. Sebelum itu Allz akan tumpukan kepada perlembagaan persekutuan Malaysia sahaja.

  Dalam perlembagaan ini , isi yang berkaitan dengan agama Islam terletak pada perkara 3,11 dan 12 .
Dalam perkara 3 perlembagaan persekutuan Malaysia, Islam merupakan agama kepada persekutuan . Tetapi perkara ini perlu dibaca dengan Perkara 3(4) dimana dinyatakan bahawa mana-mana bahagian dari perkara ini tidak akan menghilangkan kuasa mana-mana peruntukan didalam perlembagaan ini. Jadi perkara ini pernah diguna pakai dalam kes Che Omar Che Soh v PP yang mengatakan bahawa tiada hukuman mati yang dijatuhkan kepada pengedar dadah dalam undang-undang Islam (Allz tak dapat nak terangkan dengan lebih terang) , tetapi melihatkan perkara 3(4) dalam perlembagaan persekutuan ini , menyebabkan hujah yang digunakan tidak sah. Ini menunjukkan bahawa perkara ini tidak memberi banyak kesan keatas undang-undang Malaysia.

   Selain itu, Kita boleh lihat dalam perkara 11(4) , Undang-undang boleh diperuntukan untuk menghalang penyebaran agama lain terhadap penganut agama Islam. Ini menunjukkan bahawa penganut agama Islam boleh dipertahan aqidah nya daripada penyebaran agama-agama yang lain. 

Sambungan....


PS:/sebarang kesalah boleh ditegur



Read more ...

Friday, March 09, 2018

Harga Diri : Bagaimana ingin diketahui Harga Diri Manusia.

    Assalamualaikum dan Hai ,hari ini Allz nak cakap pasal harga diri. Sesetengah manusia sekarang ni merasakan diri mereka sudah tidak mempunyai harga diri . Mereka merasakan bahawa diri mereka tidak berharga . Persoalannya siapa yang memberi harga diri kepada seseorang itu , adakah daripada individu yang lain ataupun daripada diri sendiri. Nilai diri itu terletak pada siapa . Adakah pada individu ataupun daripada pandangan majoriti masyarakat .

    Untuk menjawab persoalan ini Allz nak korang menggunakan analogi dengan menggantikan nilai diri dengan nilai barang. Seperti kita tahu nilai diri ini boleh diperolehi melalui diri sendiri ataupun masyarakat . Kalau kita guna analogi diatas . Kita boleh boleh menilai diri kita tinggi , tetapi orang lain mungkin menilaikan diri kita sebagai rendah . Tapi nilai mana yang kita nak ikut .
1.      Nilai yang diperolehi daripada diri sendiri (Muhasabah dan refleks diri)
2.      Nilai yang diperolehi daripada individu lain (Bertanya kepada orang lain tentang diri kita)

    Nilai yang kita akan dapat akan berlainan kerana setiap orang mempunyai nilai tersediri terhadap diri kita . Contoh jika kita lihat melalui analogi barang, barang A mungkin hanya bernilai RM10 di mata Individu B tetapi jika dari sudut pandangan Individu C nilai barang A adalah bernilai RM15 . Meskipun barangan tersebut merupakan barangan yang sama , tetapi disebabkan ditanya atau dipandang dari sudut pandang yang berbeza oleh dua individu berbeza, maka keputusan yang diperolehi adalah berlainan

    Kita boleh lihat bagaimana ,nilai nyawa sesetengah manusia juga boleh dipandang dari sudut berbeza. Contohnya, Allz bagi dua contoh berbeza

Contoh pertama: Seorang Artis mati dan berita tersebut diketahui oleh 10,000  orang yang sama dan meskipun artis tersebut tidak mempunyai pengaruh keatas 10,000 orang itu. Tetapi 10,000 itu masih meratapi atau menyebarkan tentang kematiaan artis tersebut. Nilai seseorang yang mati tinggi kerana orang kisah akan kematiannya.

Contoh kedua : Seorang individu yang tidak dikenali , hanya rakyat biasa . Tetapi berita kematiannya tetap diketahui oleh 10,000  orang yang sama mendengar tentang kematiaan artis tersebut. Tetapi kita boleh lihat tindak balas 10,000 orang tidak akan membuat reaksi yang sama apabila berlakunya kematian artis tersebut. Nilai rakyat biasa itu rendah , kita boleh lihat melalui reaksi 10,000 orang tersebut

    Jadi apakah faktor yang mempengaruhi nilai seseorang itu dimata dunia.
1.      Terkenal/ atau dikenali
2.      Kekayaan
3.      Keturunan
4.      Kecantikan

    Kita boleh lihat faktor diatas itu merupakan faktor itu untuk menilai seseorang , Macam kita tahu dalam Hadis Nabi sendiri tidak pernah menafikan bahawa untuk mencari isteri kita akan menilai faktor-faktor tersebut . Tetapi dalam hadis tersebut sebaiknya kita memilih agama . Tetapi hari ini Allz nak buat satu pemberat untuk menunjukkan sifat manusia yang nyata bahawa kita sebagai manusia akan menilai orang daripada faktor yang dinyatakan diatas. Itu merupakan satu modus operandi yang digunakan untuk seseorang itu untuk dinilai. Benda ini sudah terjawab dengan teori “Halo Effect” seseorang akan memberi layanan lebih baik kepada sesesorang yang mempunyai dan memenuhi faktor diatas. Seseorang itu akan dinilai daripada luar untuk dinilai oleh orang ,dan inferens yang boleh dilakukan adalah apabila seseorang itu dilayan dengan baik maka, nilai dirinya dimata seseorang itu adalah lebih baik. Dalam penilaian kita tahu penilaian daripada luaran dan dalaman .



Sambungan Bahagian 2

Allz akan terangkan tentang Halo Effect dan Sifat Asas Manusia , menilai
Read more ...

Saturday, January 20, 2018

Agama sebagai sauh kemoralan masyarakat (bahagian2)

    Assalamualaikum atau hai semuanya, hari ini Allz nak sambung bahagian kedua. Dulu sebelum wujudnya undang-undang ,agama dan nilai moral menjadi salah satu alat untuk menghalang seseorang daripada melakukan sesuatu perkara yang teruk. Agama dan nilai moral cukup dekat antara satu sama lain. Durkheim seorang ahli akademik pernah berkata bahawa agama merupakan salah satu punca utama kepada undang-undang ,nilai moral ,sains dan juga falsafah. Ikatan antara nilai moral dan juga agama amat kuat .

    Kita boleh lihat bagai mana kebanyakan agama sudah mengariskan ,apakah perbuatan yang tidak bermoral dan juga perbuatan yang bermoral . Ia jelas menunjukan bagaimana nilai moral sudah diikat kuat dengan undang-undang agama yang diturunkan oleh tuhan. Contoh yang cukup mudah bagi umat Islam adalah ayat yang melarang manusia untuk berzina, dalam ayat itu tuhan telah menerangkan bagaimana perbuatan zina merupakan perbuatan yang buruk .



وَلاَ تَقْرَبُواْ الزِّنَى إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاء سَبِيلاً
"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk." (QS.Al Israa. ayat 32)

   Bukan setakat agama Islam ,malah agama lain juga menegah kita daripada melakukan perbuatan zina . Disebabkan agama telah menegah perbuatan ini , maka siapa yang melakukan perbuatan  'pre marital sex' maka ia dikatakan sebagai perbuatan yang tidak bermoral kerana kita tahu bagaimana agama yang telah melarang perbuatan ini seterusnya, menjadi kayu ukur untuk mengukur sama ada perbuatan itu adalah perbuatan yang bermoral atau pun tidak.Tetapi sayang sekali , pada zaman ini ramai sudah tidak mengikuti agama menyebabkan sauh yang selama ini memegang teguh nilai moral seseorang itu telah dihanyut dengan ideologi yang lebih liberal. Ramai orang sudah membawa ideologi anti-religion atau lebih senang dikatakan sebagai atheis ,dan apabila perkara ini berlaku kita boleh lihat bagaimana ramai sudah menurunkan 'standard' nilai moral mereka.

   Lepas ini Allz akan menceritakan kenapa ia adalah perkara yang buruk untuk memutuskan agama sebagai nilai moral kita .

Agama sebagai sauh kemoralan masyarakat (bahagian1)


   



Read more ...

MATI SEBELUM AJAL (Bahagian 1)


Mati Sebelum Ajal

    Assalamualaikum dan hai, Allz pernah terdengar tajuk mati sebelum ajal . Jadi Allz pun berfikir sama ada mustahil atau tidak untuk seorang manusia mati sebelum ajal. Bila Allz “google” dekat internet tentang mati sebelum ajal, banyak artikel yang berkaitan tentang bunuh diri . Bolehkah atau tidak seseorang itu mati sebelum ajalnya ? Allz anggapkan orang yang melakukan perbuatan bunuh diri juga sebagai ajalnya untuk dia mati dia tangan sendiri. Tapi perkara yang penting Allz nak bincangkan adalah bolehkah untuk seseorang itu mati sebelum ajalnya .

    Sebelum kita pergi lebih jauh kita kena bedah dulu perkataan mati. Bila kita tanya dekat sesiapa saja didunia ini apakah kata berlawanan bagi kematian,jawapan yang cukup mudah iaitu kehidupan akan kita dengar . Bila Allz mencari definisi kepada perkataan ini “kehidupan” , banyak definisi yang diberikan daripada pelbagai perspektif contohnya perspektif agama , biologi dan juga falsafah . Contohnya dari segi biologi,hidup adalah benda yang boleh membesar ,mebiak dan melakukan tindak balas kepada sesuatu benda baru . Tetapi hari ini Allz akan bincangkan definisi kehidupan dalam perspektif falsafah .

Kehidupan boleh dibahagikan kepada 3 kompenan utama iaitu 
1. Kebolehan untuk memilih secara bebas
2. Mempunyai keinginan kehidupan yang bermakna
3. Mempunyai makna dalam kehidupan

       Berapa ramai dekat dunia zaman sekarang ni mempunyai kebolehan untuk memilih secara bebas tanpa halangan , cukup sedikit . Bila kita cakap pasal mati sebelum ajal, seseorang itu seperti mayat hidup jika semua keputusan telah ditetapkan , dia tidak boleh memilih apa-apa dalam hidupnya . Maka kita boleh katakan orang itu sudah menjadi mayat hidup . Kita tidak boleh nafi ramai manusia kat dunia sekarang ni sudah tiada pilihan dalam hidupnya ,semuanya sudah diaturkan oleh seseorang individu yang lain . Jadi hidupkah kita ?


Selain itu,berapa ramai dalam dunia ni yang inginkan makna dalam hidup mereka , Allz tak boleh tipu sekarang ni bila kita pandang manusia,kita hanya melihat robot yang sudah di setkan untuk menjalani rutin hidup yang tidak bermakna . Kita tiada tujuaan yang akhirnya kita nak kemana . Kita hanya hidup sekadar untuk hidup . Banyak contoh kita dapat lihat , kita boleh tengok dekat negara berperang macam mana nyawa dipandang sangat sangat murah, mereka kebanyakannya hanya teruskan hidup kerana itu hanya pilihan yang ada . Mereka terus hidup dalam kesakitan dan ketakutan tanpa tahu keinginan mereka untuk mencari hidup yang bermakna . Adakah kita boleh kata mereka itu masih hidup ? Jawapan nya tepuk dada tanya diri sendiri . Hidupkah mereka ?

Last sekali , bila kita cakap pasal makna dalam hidup , apa yang kita nak capai . Kalau kita tiada point untuk hidup , kita hanya menjalani hidup kerana itu yang sepatutnya dilakukan . Adakah kita rasa kita hidup ? Bangun pagi melihat dunia yang kejam dan tutup mata dan lena untuk merehatkan diri untuk masa yang sementara sebelum kita harus bersedia untuk menghadapi dunia kejam ini semula. Macam roda kan sentiasa berpusing tanpa tujuan yang nyata . Matlamat hanya untuk hidup . Tanpa makna ,hanya kekosongan . Jadi hidupkah kita?

-Allz


Read more ...

Thursday, December 28, 2017

Agama sebagai sauh kemoralan masyarakat (bahagian1)

Assalamualaikum atau Hai . Hari ini Allz nak cita bagaimana agama boleh menjadi sauh kepada moral kepada sesebuah masyarat didunia ni.Terdapat banyak kayu ukur untuk mengukur kemoralan didunia ini,contohnya


  1. Pendapat umum terhadap isu tersebut
  2. Keputusan/hasil akhir kepada perbuatan tersebut
  3. Kayu ukur agama
Macam sebelum ni Allz ada bagi tahu bahawa moral sesebuah manusia itu cukup dinamik ,boleh berubah-ubah. Jadi kita tahu cara satu dan dua itu bukan lah cara yang selamat untuk menjadi sauh kerana ,sifatnya yang sentiasa berubah .Sifat yang perlu ada untuk menjadi sauh kepada moral sesebuah masyarakat adalah tetap dan tidak berubah.Jadi apa lagi pilihan yang paling tepat kalau bukan agama.Kerana kita tahu agama adalah satu entiti yang tidak mudah berubah ,nilai agama akan sentiasa kekal . Allz ambik contoh bagi agama Islam.Contoh yang cukup mudah,setelah wahyu terakhir diturunkan tiada perubahan yang berlaku pada sumber utama(Al-Quran dan Hadis) pada nilai agama Islam.Perkara ini membuktikan bahawa nilai sesebuah entiti yang bernama agama cukup sukar untuk diubah,dengan itu kita boleh menjadikan agama sebagai panduan untuk menjadi kayu ukur kemoralan masyarakat. 


Kerana kita tahu untuk mencari sauh yang kuat kita perlu mencari sauh yang tidak mudah untuk berubah nilainya.Kerana sauh itu akan menjadi alat untuk mengekalkan suatu entiti yang cukup dinamik iaitu adalah Moral sesebuah masyarakat.Bila kita menjadikan agama sebagai sauh , maka tiada perubahan dalam cara mengukur satu-satu tindakkan itu sebagai tindakkan yang bermoral atau tidak ,bila cara pengukuran itu kekal maka penerimaan untuk perkara yang tidak bermoral akan lebih sukar .

Allz akan sambung pada bahagian kedua

Agama sebagai sauh kemoralan masyarakat (bahagian2)

Read more ...

Wednesday, December 27, 2017

Mengapa moral masyarakat zaman sekarang semakin rendah?

Assalamualaikum atau hai , hari ini Allz nak bincang satu tajuk yang agak menarik . Pernah tak korang tertanya bagaimana dunia yang dulunya mengecam tindakkan yang tidak bermoral mula menerima tindakkan-tindakkan tersebut. 

Makin lama, perangai manusia makin tidak bermoral . Untuk bagi korang faham apa itu maksud moral , moral adalah satu kebolehan untuk membezakan antara perbuatan yang baik dan buruk. Jadi mengapa 'standard' moral masyarakat kita semakin lama semakin jatuh . Dulu jangankan berpegang tangan , 'becouple' pun dah jadi isu besar dalam masyarat kita . Tapi kenapa ? semakin lama tindakkan-tindakkan yang dulunya tak boleh ini semakin lama diterima oleh masyarakat.





Punca utama yang kita tak boleh nafikan adalah masyarakat kita mula terbiasa ,dan seperti biasa perkara yang normal akan diterima. Apabila majoriti masyarakat membuat perkara yang buruk itu seperti perbuatan yang normal, semakin lama perbuatan itu akan diterima dan tidak lagi dipanggil sebagai perbuatan yang tidak bermoral .Kemoralan seseorang manusia itu adalah cukup-cukup dinamik . Ia boleh berubah dalam sekelip mata .Mungkin hari ini kita kata zina itu adalah perkara yang tidak bermoral , tetapi jangan terkejut ,generasi akan datang akan katakan berzina itu seperti tengok wayang dengan 'girlfriend je'.

semua benda ini boleh berlaku kerana kita tahu moralnya seseorang itu adalah perbuatanya diterima atau tidak oleh majoriti . Jika kita berzina sekalipun ,tetapi masyarakat dah terima , itu bukan satu perbuatan yang tidak moral.


Allz akan sambung macam mana agama merupakan sauh kepada kemoralan sesebuah masyarakat . 
Read more ...

Kita 'Manusia' Mencari hukum untuk menyenangkan / memudahkan hukum

Assalamualaium, atau selamat pagi , Allz cuma nak cita satu pandangan yang cukup tidak menarik dan cukup berdosa untuk dibincangkan .Bila kita sebut pasal hukum ,pertama yang kita akan fikir adalah haram dan halal.Sebelum kita masuk topik ini ,Allz mintak korang buka pemikiran korang dan cuba pemikiran baru ini. 



Allz cuma ada satu idea bahawa manusia pada hari berminat untuk mencari hukum ,bukan kerana untuk mempelajari atau menambah ilmu. Tetapi hanya untuk mencari hukum yang termudah di dalam kehidupan agar dia mendapat satu pengiktirafan daripada ulama' atau agamawan untuk melakukan sesetengah perkara yang tidak enak didengar.



Untuk bagi korang faham dengan mudah , nah Allz tunjukan satu gambar 

Gambar Ini menunjukan soalan yang banyak ditanya. Apabila Allz cuba cari perkataan yang bermula daripada 'ber' yang itu menunjukkan kata kerja. Benda ini keluar dalam carian kerana banyak ditanya.

Allz tanya kat korang pernah atau tidak korang mencari hukum yang paling mudah untuk korang berkaitan dengan kapel ? Semasa zaman 'jangan kapel kerana kapel itu haram' Pernah atau tidak ? . Ramai kapel-kapel islamik (term yang dibuat mereka sendiri) mencari hukum agar keislaman mereka diorang tidak tercabar . Kita tak boleh nafi , kita manusia lebih suka mencari benda senang .Kalau ada hukum yang cukup mencurigakan daripada ulama yang kita tak pernah dengar, kita lagi sanggup guna hukum ulama itu kerana ia lebih mudah , walaupun ada timbul keraguaan.


Ayat kat atas tu bukan Allz nak merendahkan mana-mana ulama , tapi Allz nak tunjukkan kemungkinan jika perkara itu betul berlaku , manusia akan mencari yang paling senang . Sehingga ada yang haram akan boleh menjadi yang halal . Kita manusia walaupun ada yang jujur untuk mencari ilmu tetapi ada juga yang dalam hati dia untuk mencari yang termudah dan yang paling banyak menyebelahi korang 


Contoh kedua , bila kita sebut isu rokok. Jika sembilan puluh sembilan ulama kata rokok tu haram , dan ada seorang ulama kata rokok itu harus. Korang lagi sanggup meletakkan keyakinan kepada satu ulama daripada 1 ulama kerana ia lebih memudahkan korang . Korang akan berpegang pada pendapat 1 ulama itu daripada menerima pendapat 99 ulama yang lain. Kerana korang nak yang muda

Pembuktiaan yang Allz nak tunjukkan kat sini , ramai manusia hari ini tak jujur pun nak menuntut ilmu agama, bila Allz sebut pasal ramai ,ini disebabkan peratusan yang jujur dan yang tidak jujur cukup luas. Kita kena masukkan dengan'ustaz segera'dan'keyboard warriors' dalam perkiraan ini dan makhluk-makhluk inilah yang menyebabkan jurang antara yang jujur dan yang tak jujur bertambah

-Allz
Read more ...

Friday, November 03, 2017

Sebab Yahudi Merasakan diri mereka adalah pemilik layak untuk tanah Palestin


Konflik antara dua negara ini bermula semenjak 1940-an . Secara umumnya ia bermula pada tahun 1948 ,tahun itu merupakan tahun dimana negara israel secara rasminya ditubuhkan .

Penduduk israel yang majoritinya beragama yahudi mempercayai bahawa mereka adalah pemilik yang sebenar dan layak untuk tanah tersebut. Terdapat 4 faktor utama yang menyebabkan mereka percaya bahawa itu adalah hak mereka.


  1. Tuhan telah menjanjikan tanah ini untuk mereka
  2. Orang yahudi yang duduk dan memajukan tanah tersebut
  3. Komuniti antarabangsa telah membenarkan mereka untuk menduduki tanah tersebut
  4. Mereka memenangi peperangan yang dikatakan sebagai peperangan untuk menahan diri.(perang arab -israel 1948)
Sepatutnya komuniti antarabangsa mengambil perkara ini secara serius , Majlis Keselamatan Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu sepatutnya mengambil tindakkan secara adil . Kita tahu bahawa salah satu negara yang mempunyai kuasa veto dalam mana-mana keputusan dalam majlis ini merupakan kawan akrab negara israel ,tetapi sepatutnya negara tersebut iaitu negara amerika syarikat yangs selama ini berpegang pada demokrasi sepatutnya menunjukkan sifat dan semangat demokrasi,dengan tidak menveto keputusan yang bertentangan dengan keiinginan mereka . 




Read more ...

Thursday, November 02, 2017

Lagu yang menghina Ayat Al-Quran dengan menjadikan Al-Quran bunyilatar




Umat islam dikejutkan dengan tindakkan seorang ahli muzik yang menggunakan ayat Al-Quran sebagai muzik latar. Masa admin tengah tulis artikel ni , yang dislike video ni dah dekat 127 ribu dah





Kita tak tahu niat pemuzik ini, tapi memang langsung tak sesuai dan sungguh biadab tindakkan tersebut. seperti kita tahu muzik video ini saja cukup tidak beradab , lalu diletakkan bunyi seakan -akan ayat Al-Quran yang sememangnya bertentangan dengan apa yang terdapat dalam video tersebut



Admin mintak jasa baik semua orang yang prihatin untuk buat report terhadap video tersebut. 

https://www.youtube.com/watch?v=8XKZa8GgIyA
Read more ...

Friday, October 27, 2017

Kematian Gaddafi rancangan Amerika Syarikat ,pencerobohan keadilan .



Bila kita cakap pasal pemimpin Libya yang bernama Gaddafi pasti kita akan ingat dia sebagai seorang pengganas yang menindas rakyatnya. Sedar atau tidak , tindakkan serangan media barat terhadap Gaddafi bermula apabila beliau mencadangkan untuk menggunakan emas sebagai mata wang  untuk melakukan transaksi penjualan dan pembelian emas. Setelah cadangan itu diutarakan oleh beliau ,negara-negara barat seperti Amerika Syarikat mula menyerang Gaddafi dan melabelkan dia sebagai seorang pemimpin kejam yang bertindak kejam.


Persoalannya apakah tindakan Gaddafi sehingga , negara barat ingin menyerang beliau


  1. Cadangan untuk menggunakan emas sebagai matawang mengantikan USD.
  2. Mengecam atau mengutuk tindakkan negara Amerika Syarikat yang menyerang negara Iraq.
  3. Tidak melakukan hutang dengan bank dunia walaupun sedikit.

Tindakkan ini bukanlah satu tindakkan yang jahat , tetapi tindakkan ini sangat tidak disukai oleh Amerika Syarikat . Amerika Syarikat yang dikatakan telah menaja pengganas Al-Qaeda untuk menentang kerajaan Gaddafi . Kita dapat lihat apabila bantuan yang dihantar oleh amerika syarikat terhadap pengganas di Benghazi. 

Pengganas yang menawan Benghazi pada satu ketika dahulu merupakan kumpulan Al-Qaeda yang diketuai oleh Osama Bin Laden ,Osama Bin Laden yang dibunuh oleh Amerika Syarikat dikatakan sebagai musuh kepada komuniti dunia dan Amerika Syarikat sendiri. Sedangkan Amerika Syarikat sendiri yang menaja penubuhan Al- Qaeda.

Segala pemberontakan yang berlaku di Libya berpunca daripada cetusan Amerika Syarikat . Bagaimana pemimpin yang disokong oleh majoriti penduduk libya ini dikatakan sebagai diktaktor . Rakyat mencintai Gaddafi . Tetapi akibat fitnah dan manipulasi Amerika Syarikat , hilang seorang pemimpin hebat


sambungan - Hubungan ISIS dan Al-Qaeda
Read more ...

Monday, October 23, 2017

Masalah Politik dan Demokrasi Malaysia



Satu soalan yang admin nak korang jawab , ahli politik kat Malaysia nak berpolitik untuk negara atau politik untuk parti masing-masing.Masalah pada hari ini kita tahu yang Malaysia negara berdemokrasi . Bila kita sebut pasal demokrasi semua kata itu cara paling bagus untuk pilih pemimpin. 

Kalau korang tahu pasal Socrate yang merupakan seorang ahli falsafah yang berasal daripada barat . Dalam buku Republic Of Plato , Socrate pernah cakap pasal masalah demokrasi . Definisi demokrasi datang daripada perkataan yunani iaitu demos iaitu orang dan kratia yang bermaksud kuasa. Secara literal nya bermaksud kuasa orang. Jadi kita tahu demokrasi ni dia lebih kepada permintaan majoriti rakyat akan menjadi tujuaan kerajaan.

Dalam buku Republic Of Plato , Socrate ade bertanya kat plato jika kita ingin memilih kapten kapal ,siapakah yang layakk memilih kapten kapal tersebut . Adakah semua orang atau hanya orang yang mempunyai ilmu tentang perkapalan saja yang boleh memilih kapten tersebut. 

Jika kita lihat analogi tersebut  , socrate menyatakan tentang kelemahan demokrasi yang melayakkan setiap orang satu undi. Setiap orang yang layak mengundi ,undi nya dikira sebagai satu undi.


Masalahnya disebabkan kebanyakkan ahli politik pada hari ini menggunakan konsep sweet shopper dan doktor . Semua ahli politik lebih rela menjadi sweet shopper yang akan menjanjikan segala-gala yang baik didengar namun, buruk akibat nya berbanding doktor yang merawat orang dan memaksa membuat sesuatu yang tidak disukai orang ramai namun disebabkan kebaikkan orang tersebut.


Kita tidak boleh nafikan pengundi di Malaysia masih tidak berfikir dengan wajar . Kita asyik bersyukur dengan yang ada. Kita rasa demokrasi ni dah cukup baik dah . 


Artikel seterusnya admin akan tulis pasal mana keadilan dalam demokrasi

Read more ...

Erdogan Kemunculan Zaman Empayar Uthmaniyah Generasi Kedua Bahagian 2


Bahagian 1




Selepas referendum itu telah diluluskan , Presiden Recep Tayyip Erdogan merasakan dirinya mula dilantik sebagai khalifah kepada Empayar Uthmaniyyah yang baru . Sultan baru untuk Khalifah Islam.

Seperti yang dikatakan dibahagian satu . Kuasa yang dibesarkan melalui referendum ini memberiikan Erdogan kuasa yang cukup besar . Setelah menang dengan kemenangan tipis,iaitu 52% .Erdogan memulakan langkahnya dengan pergi melawat ke makam pemimpin-pemimpin Kerajaan Uthmaniyah. Beliau juga melawat makam Sultan Selim I. Lawatan dan tindakkan itu seakan-akan menunjukkan beliau ingin mengambil tanggungjawab  Kesultanan Empayar Uthmaniyah dengan menjadi seorang Presiden yang mempunyai kuasa yang cukup besar.

Sultan Selim I yang berjaya menjadi Khalifah Islam setelah beliau berjaya ,mengalahkan kesultanan Mamaluk dan seterus nya berjaya menawan Mesir,Mekkah dan Madinah .


Sambungan Bahagian 3
Read more ...

Sunday, October 22, 2017

Wechat Pemangkin kepada masalah sosial di Malaysia

Aplikasi :Wechat


    Wechat merupakan salah satu aplikasi media sosial yang cukup terkenal di Malaysia. Kita tidak boleh nafikan bahawa setiap benda ada keburukan dan kebaikannya. Tetapi apabila kita melakukan timbang tara antara kebaikan dan keburukan aplikasi Wechat ini. Kita harus bersetuju bahawa Wechat merupakan pemangkin masalah sosial di Malaysia

     Kita boleh lihat daripada sifat keterbukaan yang ada pada aplikasi ini  sehingga ia menjadi cukup mudah untuk mengenali orang baru tanpa bertemu sekali pun. Seperti sedia maklum ,wechat mempunyai kemudahan seperti :

      Mencari kawan melalu pesanan ringkas melalui botol , selain itu aplikasi ini juga memberikan anda untuk mengenali orang baru disekeliling anda. Pada hari ini saya bukan nak menafikan kebaikan apliksi ini . Tetapi disebabkan sifat keterbukaan yang melampau ,menyebabkan ia menjadi medium untuk ' Sex Predator ' mencari mangsa.

      Kalau kita lihat lihat kes terhadap statistik serangan terancang terhadap kanak-kanak . Wechat menjadi juara dengan bilangan 138 kes . 138 Kes yang berkaitan dengan aplikasi ini menunjukkan bagaimana ,aplikasi ini mampu menjadi pemangkin kepada masalah sosial di Malaysia.

       Memang tiada kayu ukur untuk kita kira masalah sosial . Tetapi cukup lah dengan adanya peningkatan terhadap serangan seksual cukup membuktikan bahawa terdapat masalah sosial. 






     
video yang menjadi inspirasi kepada admin ,menunjukkan masalah ini semakin membarah
Read more ...

Saturday, October 21, 2017

Erdogan :Kemunculan Zaman Empayar Uthmaniyah generasi kedua ? Bahagian 1


Artikel ini akan membincangkan tentang kemungkinan kelahiran semula Empayar Uthmaniyah dibawah kepimpinan Recep Tayyip Erdogan. Bila kita bercakap tentang kegemilangan Islam pasti Empayar Uthmaniyah akan menjadi perbualan semua orang . Kegemilangan Empayar ini yang mampu merampas ibu kota Empayar Rom timur iaitu Constatinople memberikan satu kemenangan dan kebanggaan yang cukup besar bagi  umat Islam, tetapi sejarah tinggal sejarah . Semua kegemilangan Empayar Uthmaniyah hilang setelah berakhirnya perang dunia pertama


Empayar Uthmaniyah

    Seperti sedia maklum Empayar Uthmaniyah merupakan empayar terakhir islam yang pemimpinnya menjadi Khalifah untuk umat Islam diseluruh Dunia. Kejatuhan Empayar Uthmaniyah dan Kekuasaan Khalifah adalah berpunca daripada Mustafa Kemal Atatürk
.

   Dunia demokrasi dikejutkan dengan referundam yang dicadangkan oleh Recep Tayyip Erdogan yang bakal memberikan kuasa yang cukup kuat untuknya memimpin Turki. Erdogan yang merupakan pemimpin yang berlandaskan Islam mempunyai cita-cita untuk menukarkan negara turki daripada negara sekular menjadi negara yang berlandaskan Islam yang maju. Selepas Erdogan berjaya menghalang perampasan kuasa pada 2016 dia mencadangkan satu referundum yang akan memberikan kuasa untuk seorang presiden untuk :


Source :Youtube Turkey Is Now An Islamic  Caliphate In All But Name


Akan bersambung

Read more ...

Friday, October 20, 2017

PRU14: Bolehkah bangsa cina menjadi Perdana Menteri?

Isu ini merupakan isu yang sangat hebat di bincangkan . Bila kita cakap isu ini , ia seakan taboo untuk dibincangkan ditempat awam . Jadi hari ni saya akan bincangkan sama ada, ada atau tidak peluang untuk seorang rakyat Malaysia yang berbangsa cina untuk menjadi seorang Perdana Menteri Malaysia


Secara teori tiada yang menghalang untuk seorang bangsa cina untuk menjadi Perdana Menteri . Jika kita lihat kepada perlembagaan persekutuan perkara 43(2)(a) . Dalam perkara ini ia menerangkan tentang syarat-syarat untuk seseorang Perdana Menteri Itu akan dipilih.
  1. Perdana Menteri haruslah daripada ahli Dewan Rakyat
  2. Mestilah mendapat kepercayaan Majoriti  Ahli  Dewan Rakyat

Kalau kita pergi lebih jauh dalam perkara 43(7) perlembagaan persekutuan . ia menerangkan bahawa Perdana Menteri tidak boleh dipilih dikalangan rakyat yang mendapat kerakyatan melalui 'naturalization'.



Akhir sekali kita dapat lihat bahawa tiada undang-undang yang menghalang untuk bangsa cina untuk menjadi Perdana Menteri


Artikel ini hanya untuk perkongsian ilmu. Jika salah boleh diperbaiki ..
Read more ...

Friday, March 24, 2017

10 gambar kapal terbang yang dilukis secara kreatif

 Orang ramai sering menyebutnya dengan "lukisan pada kapal terbang", tetapi syarikat penerbangan menyebutnya "liveries", sebuah kata yang diambil dari bahasa latin.Lukisan pada kapal terbang digunakan oleh syarikat-syarikat dengan tujuan tertentu. Mulai dari untuk meningkatkan jumlah penumpang, dedikasi pada suatu hal hingga perayaan ulang tahun. Dengan adanya lukisan pada kapal terbang ini, terbang dengan menggunakan kapal terbang menjadi lebih menyenangkan.

 Berikut 10 lukisan pada kapal terbang yang  kreatif dari pelbagai syarikat;


 1 . Kulula Air

 2 . All Nippon Airways ( ANA ) - Pokemon

 3 . Air New Zealand - Hobbit Air



4 . Alaska Airlines - Salmon Thirty Salmon




5 . Eva Air - Hello Kitty Jet


 6 . US Airways - The Arizona Cardinals


 7 . Qantas - Aboriginal Art


 8 . Germanwings - Berlin Bear




9 . Continental - Peter Max


 10 . Switzerland International ' s San Francisco Job
gabancomel
Read more ...